Jakie wymagania musi spełnić lokal na pub?

Dodane dnia 28 kwi 2014 w kategorii Nieruchomości komercyjne, Porady, Rynek nieruchomości | 0 komentarzy

pub

Autor: Eye – the world through my I

Wybór właściwego lokalu stanowi o powodzeniu niejednego biznesu. Szczególnie jeśli ma nim być pub, miejsce dla osób chcących zrelaksować się po trudach dnia codziennego. Przed dokonaniem wyboru, należy więc przeprowadzić badanie rynku, aby upewnić się, że nasz lokal nie ulegnie działającej nieopodal konkurencji, a także znaleźć miejsce, które jednocześnie położone będzie w dogodnej, ruchliwej lokalizacji, a z drugiej strony otwarcie w nim pubu nie będzie zakłócało spokoju okolicznych mieszkańców.

Po znalezieniu wymarzonej nieruchomości, należy zadbać o zgromadzenie odpowiedniej dokumentacji, ponieważ procedury w przypadku lokalu, w którym sprzedawany będzie alkohol, są bardziej złożone od tych wymaganych w przypadku otwierania innego rodzaju gastronomii. Przede wszystkim trzeba upewnić się, że osoba, z którą podpisujemy umowę najmu, lub od której lokal kupujemy, posiada do niego tytuł prawny. Będzie nim na przykład notarialnie sporządzona umowa kupna czy darowizny. Okazanie tytułu prawnego do lokalu jest bowiem niezbędne do otrzymania koncesji na sprzedaż alkoholu. Ponadto w niektórych sytuacjach może być wymagane uzyskanie zgody wspólnoty lub spółdzielni mieszkaniowej, w zasobach której lokal się znajduje, co może przedłużyć otwarcie pubu lub nawet skutecznie je zablokować. Warto więc przed wyborem konkretnego miejsca przeprowadzić w tym zakresie rekonesans, by uniknąć rozczarowania.

Otwierając pub, należy zapoznać się i dostosować wybrany punkt do wymogów określonych przepisami sanitarnymi dla lokali gastronomicznych. Szczególnie, jeśli w lokalu poza napojami i alkoholem będą podawane również przekąski. Ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia klasyfikuje pub jako miejsce, w którym dokonuje się produkcji i obrotu środkami spożywczymi i narzuca im wymogi dotyczące:

  • stanu technicznego budynków i pomieszczeń oraz instalacji, w których odbywa się produkcja lub obrót żywnością, czyli wszystkim co przeznaczone jest do spożycia przez ludzi,
  • jakości wody, która przeznaczona jest dla celów spożywczych i gospodarczych,
  • gromadzenia i przechowywania odpadów,
  • narzędzi, urządzenia i wyposażenia lokalu,
  • osób, które będą wykonywały pracę związaną z obrotem żywnością.

Aby lokal mógł rozpocząć działalność niezbędne jest uzyskanie decyzji Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, powszechnie zwanej Sanepidem. Instytucja ta posiada również prawo do niezapowiedzianej kontroli przestrzegania w lokalu wymogów higieniczno-sanitarnych, należy więc utrzymywać pub w czystości, a wszystkie urządzenia i sprzęty w należytym stanie technicznym.

Lokal powinien spełniać także wymogi określone przepisami przeciwpożarowymi, w tym zapewnienie odpowiedniej ilości dróg ewakuacyjnych, wymogi określone dla materiałów wyposażenia wnętrz, oraz przystosowania lokalu dla ilości osób, która nie będzie tych przepisów naruszać.

Po przejściu skomplikowanej procedury związanej z dostosowaniem lokalu do wymogów Sanepidu, należy zastanowić się nad jego wykończeniem i wyposażeniem. Dla wielu klientów estetyka jest bardzo ważna, dlatego obskurne, zadymione puby z dawnych filmów raczej nie będą cieszyły się powodzeniem. Wnętrze powinno mieć niepowtarzalnych charakter, by wyróżniać się na rynku.

Takie miejsce nie objedzie się bez rozbrzmiewającej z głośników muzyki, dlatego trzeba zadbać także o licencję na jej odtwarzanie.

Tagi:

Dodaj komentarz